Stress tar död på kreativiteten. Varför?

När vi har ett stresspåslag är det inte meningen att vi ska ha många tankar i huvudet. Våra hjärnor är biologiskt sett fortfarande på savannen och är programmerade att kämpa eller fly. Förutom ett visst tunnelseende stänger vi av olika system i kroppen bland annat matsmältning och reproduktion. Äta är inget vi prioriterar i en  sådan situation och definitivt inte reproduktionen. Vidare går blodet från de perifera  delarna dvs. händer, fötter och hjärna (ca 30% av blodet försvinner från hjärnan) till våra stora muskelgrupper för det är meningen att vi ska springa. Detta innebär bland annat kalla händer och fötter. Har du kalla händer?

Kreativa uppgifter är inget vi blir bra på i detta tillstånd. När vi är lugn i sinnet och blod och syre går till hjärnan då har vi tillgång till hela vår kreativa kapacitet. Stress gör oss helt enkelt dumma. Det gäller alltså att hålla våra mänskliga resurser vid god vigör.

I dagens samhälle är ju inte den typ av stress som fanns på savannen aktuell. Det fungerade bra i naturen men inte i kulturen. Helt andra saker stressar oss idag och det räcker att vi tänker på något som stressar oss så är stresspåslaget ett faktum.

Antilopmetoden AB
Eva Broman,
0705-25 76 78
eva@antilopmetoden.se