”Nu känner jag mig mer kreativ och fokuserad.”

OM ANTILOPMETODEN : Robert Stubb, ROXTEC AB

– Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att jag känner mig mer kreativ. Det som var jobbigt tidigare går så mycket enklare nu, berättar Robert Stubb på Roxtec i Karlskrona. Det är en oerhörd skillnad. Jag känner mig också mer fokuserad och kan arbeta hårdare men blir ändå inte stressad. Jag tror inte att jag skulle ha klarat den hårda arbetsbelastning jag har nu utan de verktyg som Antilopmetoden gett mig.

Robert Stubb är en av drygt 20 personer på Roxtec som gått Antilopmetodens personliga utvecklingsprogram. Roberts historia rymmer mycket som säkert många kan känna igen sig i. – Jag är en målmedveten person och när jag började på Roxtec ville jag göra samma karriär som jag gjort som handbollsspelare. Jag arbetade oerhört hårt samtidigt som jag hade småbarn hemma som krävde mycket tid. Situationen blev allt mer pressad. Robert ger ett exempel på hur illa det kunde vara när det var som värst.
-Jag var visste att jag skulle hämta barnen på dagis efter jobbet. Gick ut till bilen och körde – hem. När jag kom hem slog det mig att ”fan, jag har glömt något. Ungarna, jäklar”. Satte mig i sedan bilen och körde – tillbaka till kontoret. I värsta fall kunde jag köra så ett par gånger!

Tusen bollar i luften
Robert tycker att han hade roligt på jobbet. Allt var perfekt.
-Men jag kände aldrig efter. Jag hade tusen bollar i luften och det slutade med att jag mer eller mindre bröt ihop. Det snurrade för fort till slut. Jag var sjukskriven några veckor och började gå hos en psykolog som hjälpte mig en del. När jag pratade om mina upplevelser med bekanta visade det sig att det var många som hade gjort samma resa och en del betydligt värre resor.

En ögonöppnare
Det var först när Antilopmetoden började med sina program på företaget som det verkligen började hända något med Robert.
-Jag pratade med några som gått det och som
var positiva, berättar han. Det som fick mig att öppna ögonen ordentligt var det biofeedback-instrument de använder. I det kunde jag se att jag hade levt under hög stress under lång tid. I de övningar jag fick göra såg jag också hur min kropp reagerade på mina tankar. Det var det som fick mig att tända till ordentligt. Den fysiologiska delen av utbildningen varvades med en psykologisk. Det var en oerhörd upplevelse att jag så klart kunde se sambandet mellan hjärna och kropp. Men det tog ett tag att få kroppen i balans eftersom den varit i obalans så länge. Bland annat hade koldioxidhalten varit på tok för låg. Orsaken var hyperventilering, ett välkänt symptom på stress utlöst av vårt kamp- och flyktsystem. Jag fick lära mig att andas rätt och mitt koldioxidvärde rättade snabbt till sig.

Låg stresströskel
-Jag har alltid tyckt att min stresströskel varit hög. Men när jag nu tittar i efterhand förstår jag att den inte var det. Jag blev lätt irriterad på småsaker, framförallt hemma. Jag upplevde en rad negativa effekter som jag inte visste vad de berodd på. Bland annat kändes kreativiteten långt borta. Och jag var inte särskilt fokuserad på mina uppgifter. Så du var helt uppe i varv när du började utvecklingsprogrammet, när började du märka någon skillnad?
-Det tog ett antal utbildningstillfällen innan jag började märka effekt. Jag började ifrågasätta mer i arbetet. Ställde mig frågan: Kan jag göra något åt detta? Ja, och då gör jag det. Nej, jag kan inte och då ska jag heller inte fundera på det. Nyckelordet är ‘rimligt’. Är det rimligt att jag ska göra detta eller är det orimligt? Kan jag påverka eller ligger det i någon annans händer? Trots attdet handlade om psykologi var det enkla och klara resonemang som var lätta att ta till sig. En märkbar effekt är att jag har blivit mycket tydligare och vassare. Med vassare menar jag att jag gör det som jag ska och inget annat. Jag är också mycket bättre på att slutföra de projekt jag tar på mig. Om en tanke dyker upp gäller det att ta kontroll över den. Kan jag göra något åt det just nu, nej, det kan jag inte utan jag ska fokusera på det här istället.

Kan styra min tid
-Jag har alltid varit den som velat hålla i trådarna själv. För mig är det absolut viktigaste att vara aktör och ha kontroll över situationen, att kunna styra min tid. Nu har jag lärt mig hur det ska fungera så att inte andra och styr och ställer över vad jag ska göra. När jag är klar med en uppgift kan jag koppla av. Jag har lätt för att snabbt gå ned i varv. Sedan har jag ingen svårighet att lika snabbt koppla på igen. Det är en stor fördel att kunna göra det.

Största skillnaden hemma
-Jag upplever faktiskt den största skillnaden hemma, medger Robert. Mina barn är 7, 11 och 14 år och då kan det hända mycket. Jag hanterar situationer som kan uppstå på ett annat sätt nu. Jag tar det mycket lugnare i alla situationer, det gäller naturligtvis jobbet också. Jag har en mycket större motor än de flesta så det är möjligt att min omgivning inte märker det så tydligt. Men jag känner det. Jag känner mig helt enkelt i mycket mer balanserad och lugn numera.

Har fått verktygen nu
Robert menar att han har en intensiv personlighet och lätt blir ivrig, men att han lärt sig att snabbt varva ned när han märker att det går för fort.
– Konsten är att andas med magen, säger han. Varva ned, andas med magen, ta det lugnt. Efter ett par tre djupa andetag är man betydligt lugnare och kan tänka mycket klarare. Det är egentligen mycket enkelt. Detta samt att ställa frågan: Är det rimligt? Nu har jag fått verktyg som jag inte hade tidigare. Bara det ger mig ett lugn. Jag vet att det fungerar och jag har lärt mig det för livet. Tidigare skulle jag göra mer och mer och i en allt snabbare takt.

Nära att säga upp mig
-Innan jag gick utvecklingsprogrammet var jag nära att säga upp mig, avslöjar Robert. Men jag bestämde mig för att gå det först så jag skulle bli frisk. Kortsiktigt hade det kanske varit en lösning att byta arbetsplats, men jag hade nog kommit in i samma tillstånd på nästa ställe. Att gå det här programmet var det absolut bästa jag kunde ha gjort. Jag har redan rekommenderat det till många och känner mig lyckligt lottad som arbetar på ett företag som lägger pengar på detta. Jag tycker att alla borde gå programmet. Just för att öka kunskapen om hur kroppen reagerar. Jag tror att många skulle må bättre och prestera bättre resultat om de gick det.

Känner igen signalerna
En av mina deviser som jag fått omvärdera är “att ju mer man gör desto mer hinner man med”. Den låter bra men är inte helt hälsosam. Jag har ändrat mig mycket även om jag har drivet kvar fortfarande. Nu har jag ett system, en strategi och jag har som sagt fått verktygen så att jag lärt mig att känna igen signalerna på om något inte står rätt till. Det är knappt jag vågar tänka på vad som hade hänt om jag inte gått programmet, men jag hade säkerligen kraschat igen. Nu vet jag hur hjärna och kropp hänger ihop och hur jag kan kontrollera dem för att kunna prestera mera – och samtidigt fungera som människa.

Antilopmetoden AB
Eva Broman,
0705-25 76 78
eva@antilopmetoden.se